Yoğun Geçen Çalışma Hayatında Beslenme İle İlgili Püf Noktalar
Çalışma hayatında sağlıklı beslenmeye vakit bulunamamasının sonucu birçok kronik hastalık ve obezitenin sebebi olabilir!
Yapılan bir çalışmanın sonucunda masa başı çalışanların %54,5’nun öğün atladığı ve bu bireylerin %39,6’sının öğle yemeğini atladığı görülmüştür. Öğle yemeğini atlama sebebinin ise iş yoğunluğunun fazla olması olduğu görülmüştür. Çalışanların %51’i ise günde sadece 1-5 bardak su içmektedir. Yani çalışma saatleri içerisinde sağlıklı beslenmeye yeterli vakit ayrılmamaktadır. Bu nedenle kurumda menü planlamada diyetisyen görevi çok önemlidir. Çalışanların günlük tükettikleri öğünleri ve antropometrik ölçümleri diyetisyen tarafından kontrol edilmelidir.
Aynı zamanda çalışmalar masa başı çalışan kişilere verilen beslenme eğitiminin vücut kütle indeksini azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Çok büyük bir grup oluşturan iş yeri çalışanlarının sağlığının iş verimliliğiyle doğrudan bağlantılı olduğu göz önüne alındığında, beslenme yönetiminin sistematik eğitim veya danışmanlık yoluyla sağlanmasının önemli olduğu görülmüşür. Bu tür beslenme eğitim ve danışmanlık programlarının iş yerinde beslenme uzmanları tarafından etkin bir şekilde uygulanabilmesi, iş yerine uygun bir programın geliştirilmesini ve programın düzenli olarak uygulanmasını gerektirmektedir. Bu kapsamda sağlık profesyonelleri olarak beslenme uzmanları ulusal iş yerinde beslenme sağlığın iyileştirilmesine aktif olarak katkıda bulunacaklardır.
Ofis Çalışanları İçin Menü Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar;
- Menü planlanmasında eğitimli personeller tercih edilmeli, hizmet verilen kurumların yapısına ve beklentilerine uygun menüler hazırlanmalıdır. Menüler hazırlanırken sebze ve meyvelerin sezonlarına dikkat edilmesi hem maliyet hem de sağlık açısından önemlidir.
- Menü planlanılacak grubun, yaşı, eğitim düzeyi, sosyo-kültürel durumu ve kurumun yapacağı servis türüne ve bütçesine dikkat edilmelidir.
- Öncelikle menü planlanacak grubun yeterli enerjiyi dengeli bir şekilde alması hedeflenmelidir.
- Protein, karbonhidrat ve yağ grubunun öğünlere dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır.
- Ofis çalışanlarına sağlıklı beslenme ile ilgili eğitimler verilmelidir.
- Sağlıklı atıştırmalık alternatifleri sunulmalıdır.
9.00-17.00 Arası Mesai Yapan Ofis Çalışanları için Örnek Ofis Menüsü
KAHVALTI
- 1 fincan açık çay
- 1 dilim az yağlı beyaz peynir
- 1 tane haşlanmış yumurta
- 2 tane ceviz veya 10 tane zeytin
- Bol yeşillik
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
VEYA
- 1 fincan yeşil çay
- 2 tane hindi füme
- 1 yumurta ile yapılmış omlet
- Çeyrek avokado
- 1 tane domates ve 1 tane salatalık
- 1 dilim kepek ekmek
ARA ÖĞÜN
- 1 fincan sütlü filtre kahve
- 1 tane şeftali
VEYA
- 1 fincan yeşil çay
- Fıstık ezmeli muzlu pirinç patlağı
ÖĞLE YEMEĞİ
- 2 kepçe mercimek çorbası
- 1 porsiyon domates soslu köfte
- Bol yeşillikli salata
- 1 dilim tam buğday ekmeği
VEYA
- 10-12 yemek kaşığı Zeytinyağlı pırasa
- 4-5 tane etli yaprak sarması
- Börülce salatası
ARA ÖĞÜN
- 3 tane kuru kayısı
- 10 tane çiğ badem
- 200 mililitre kefir
VEYA
- 2-3 tane kuru incir
- 8 tane çiğ fındık
- 4 yemek kaşığı az yağlı yoğurt