İşyerlerinde neden sağlıklı beslenme konusuna önem verilmeli?
-Bir işyeri, çalışanların akıllıca gıda seçimleri yapmasına yardımcı olabilirse, bu durum kişinin uzun vadeli sağlığını ve sağlıklı yaşam durumunu etkileyebilir.
Sağlıklı beslenme ve aktif yaşam, olumlu bir bakış açısıyla birleştiğinde aşağıdakilere yol açabilir:
- Kalp hastalığı ve bazı kanser türlerine yakalanma riski azalır.
- Yüksek ruh hali, enerji ve özgüven.
- Kaygı ve stresin azalması.
- Aileniz ve arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirme fırsatları.
Sağlıklı beslenme programına göre önemli öneriler:
-Bol miktarda sebze ve meyve, tam tahıllı gıdalar ve proteinli gıdalar tüketin. Bitkilerden elde edilen proteinli yiyecekleri daha sık seçin.
-Doymuş yağlar yerine sağlıklı yağlar içeren yiyecekleri tercih edin.
-Yüksek oranda işlenmiş gıdaları sınırlayın. Bu yiyecekleri seçerseniz daha az sıklıkta ve küçük miktarlarda yiyin.
-Yemekleri ve atıştırmalıkları çok az veya hiç sodyum, şeker veya doymuş yağ içermeyen malzemeler kullanarak hazırlayın.
-Dışarıda yemek yerken daha sağlıklı menü seçeneklerini tercih edin.
-Suyu tercih ettiğiniz içecek haline getirin.
-Şekerli içecekleri suyla değiştirin.
-Gıda etiketlerini kullanın.
Sağlıklı beslenme aynı zamanda nerede, ne zaman, neden ve nasıl yediğimiz ile de ilgilidir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları şunları içerir:
-Yemek yemeye zaman ayırmak ve ne zaman aç ve ne zaman tok olduğunuzu fark etmek de dahil olmak üzere yeme alışkanlıklarınıza dikkat edin.
-Daha sık yemek pişirin; ne yiyeceğinizi planlayın ve başkalarını yemeklerin planlanması ve hazırlanmasına dahil edin.
-Yemeğinizin tadını çıkarın ve kültürünüzü ve yemek geleneklerinizi dahil edin.
-Mümkün olduğunda başkalarıyla birlikte yemek yiyin.
İşyerinde sağlıklı beslenme programı için örnek konular nelerdir?
-Temelleri anlamak.
-Kilo yönetimi ve vücut imajı.
-Moda diyetler.
-Daha fazla sebze ve meyve, tam tahıllı gıdalar ve proteinli gıdalar nasıl yenir?
-Bitkilerden hangi proteinli gıdaların geldiğini öğrenin.
-Sodyum (tuz), şeker ve doymuş yağları azaltmaya yönelik ipuçları.
-Tüm aile için dengeli öğünler planlamak.
-İyi yaşlanmak.
-Market alışverişi yaparken ve gıda etiketlerini okurken akıllı seçimler yapmak.
-Belirli sağlık koşullarına yönelik programlar (örn. diyabet, kalp rahatsızlıkları vb.).
-Restoranlarda yemek yerken sağlıklı seçimlerin nasıl belirleneceği de dahil olmak üzere, evden uzaktayken sağlıklı beslenme.

İşyerinde sağlıklı beslenme programında HEALTHİQUE olarak neler yapıyoruz:
Çalışanlara, yemek planlarken daha sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olmak için eve götürebilecekleri materyaller sunuyoruz. Örneğin:
-Örnek bir alışveriş listesi ve bu listeden hazırlayabileceğiniz haftalık yemekler için bir plan sağlıyoruz.
-Türkiye Beslenme Rehberinden broşürler paylaşıyoruz.
-Alışveriş yaparken, restoranlarda sipariş verirken vb. daha sağlıklı yiyecek seçimlerinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi veriyoruz.
-İnsanlara gıda etiketlerini nasıl okuyup anlayacaklarını öğretiyoruz.
-Sağlıklı yiyecekler hazırlamak için pişirme ipuçları veriyoruz.
-Dengeli yemek menüleri, diyet seçenekleri ve porsiyon başına kalori gibi diyet bilgileri sunan yerel restoranların bir listesini yayınlıyoruz.
-Bir konuşmacıyı “öğle yemeği-öğrenme” oturumuna davet ediyoruz.
-“Temalı” haftalarımız veya aylarımız oluyor.
-Daha sağlıklı seçeneklere sahip stok otomatların oluşturulmasını talep ediyoruz.
-Tesis bünyesindeki kafeteryanın çeşitli sağlıklı yiyecek seçenekleri sunmasını sağlayoruz.
-İnsanların evden sağlıklı öğle yemekleri getirebilmesi için iş yerinizde bir buzdolabı ve mikrodalga bulundurulmasını talep ediyoruz.
-Toplantılarda öğle yemeği veya içecek ikram edilirken sağlıklı seçenekler sunduğunuzu kontrol ediyoruz.
-Bir grubun birlikte bir kilo yönetimi programına gitmesini sağlayıp veya programın uygun bir zamanda ofisimize gelmesini sağlıyoruz.
-İnsanlara intranet, e-posta veya posterler kullanarak sağlıklı tarifleri birbirleriyle paylaşmanın bir yolunu sunuyoruz.
-Favori tariflerde az yağlı malzemelerin nasıl kullanılacağı hakkında bilgi veriyoruz.
-İşyerinde sağlıklı yiyecek seçenekleri içeren bir öğle yemeği düzenleyip. Çok kültürlü bir gün deniyoruz.
-İnsanlar ilgileniyorsa teşvikler sunuyoruz.
-Her hafta için yeni bir ipucu veya hedef sunuyoruz, örneğin:
- Haftada bir kez et yerine bitkisel bazlı protein yiyeceğim.
- Her sabah kahvaltı yapacağım.
- Her gün fazladan bir parça meyve yiyeceğim.
Sizi Arayalım
İletişim bilgilerinizi bırakın, aklınıza takılan sorular ile ilgili ayrıntılı bilgilendirelim.